Help mijn boekhouder heeft een beroepsfout gemaakt: wat kun je doen?

door | 30 december 2021

Je besteedt de boekhouding als ondernemer uit als je er zelf geen omkijken naar wilt hebben met het vertrouwen de administratie in goede handen achter te laten. Het kan echter zo zijn dat je boekhouder een foutje maakt. Nu is dat niet altijd een ramp, maar wat gebeurt er als het gaat om een beroepsfout waardoor het bij jouw bedrijf tot vermogensschade leidt? In dat geval is het mogelijk om je boekhouder daarvoor aansprakelijk te stellen.

Aansprakelijkheid boekhouder

Er is een wetsartikel (artikel 6:74 BW) dat de boekhouder verplicht om bij een tekortkoming in het nakomen van een verbintenis de eventuele schade die daardoor ontstaat te vergoeden aan de klant. Behalve als de tekortkoming niet toe te rekenen is aan de boekhouder

Beroepsaansprakelijkheid

Op het moment dat de boekhouder een beroepsfout maakt, waardoor er vermogensschade ontstaat, is er mogelijk sprake van beroepsaansprakelijkheid. Bijvoorbeeld als er een foutief advies gegeven is of als er een ernstige fout in een berekening is gemaakt.

Verzoek tot schadevergoeding

Je kan je boekhouder dan aansprakelijk stellen en verzoeken om de geleden schade te vergoeden. De boekhouder kan zich overigens hebben verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid, zoals met een BAV van NN. Dat is een verzekering die dekking biedt tegen vermogensschade die door het maken van een beroepsfout ontstaat.

Soorten vermogensschade

Er zijn verschillende soorten vermogensschade te onderscheiden. Maakt de boekhouder bijvoorbeeld een beroepsfout waardoor je een boete krijgt opgelegd van de Belastingdienst? Dan kan je de boekhouder daar aansprakelijk voor stellen. Dat geldt ook als bijvoorbeeld een jaarrekening op een ondeugdelijke wijze is samengesteld of als je een subsidie misloopt door een fout.

Tijdig aansprakelijk stellen

Is er sprake van vermogensschade door een beroepsfout van je boekhouder dan is het belangrijk om tijdig de aansprakelijkheid in te roepen. Je hebt wat dat betreft een klachtplicht net als dat regels voor verjaring gelden. Blijf dus niet te lang afwachten als je boekhouder een duidelijke fout heeft gemaakt waardoor je schade hebt geleden.

Aansprakelijkheidsbrief versturen

Je roept de aansprakelijkheid in met het versturen van een aansprakelijkheidsbrief met het bedrag van de vermogensschade en het verzoek tot betaling over te gaan. Heb je een rechtsbijstandverzekering dan kan je contact opnemen met je verzekeraar. Het is uiteraard ook mogelijk om advies in te winnen bij een advocaat die hierin gespecialiseerd is en de zaak in behandeling kan nemen.

Juridische bijstand

Het is in elk geval aan te raden om juridische bijstand in te schakelen op het moment dat je geconfronteerd wordt met een beroepsfout van je boekhouder en daardoor vermogensschade hebt geleden. Indien de aansprakelijkheid wordt betwist, vindt er doorgaans een gang naar de rechter plaats om gelijk te halen.

Uiteraard is het eveneens aan te raden om op zoek te gaan naar een andere boekhouder als je het vertrouwen erin kwijt bent. Als je te maken krijgt met een aansprakelijkheidskwestie, waardoor je schade hebt, is het wellicht ook een verstandig moment om na te gaan of je eigen bedrijf wel verzekerd is tegen aansprakelijkheid, zoals tegen bedrijfsaansprakelijkheid.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Categorie: Blog

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *