Zelf boekhouden? Hou dan hier rekening mee!

door | 11 oktober 2021

Nederland is het land van kansen. Steeds meer mensen worden zzp’ers en starten een eigen onderneming. Het klinkt als een groot avontuur. Een nieuw product op de markt brengen, de wereld verbeteren of simpelweg veel geld verdienen. Er komen echter veel dingen bij een eigen onderneming kijken. Eén van de onderdelen die door zzp’ers vaak wordt onderschat is de boekhouding. Tuurlijk, je kunt er iemand voor inhuren, maar dat kost extra geld. Een andere mogelijkheid is een boekhoudprogramma’s voor zzp’ers waar je zelf alles op bijhoudt. Financieel gezien is het een stuk voordeliger. Er zijn echter wel een paar punten waar je bij zelfstandig boekhouden rekening mee moet houden.

Structuur

Het komt vaak voor dat ondernemers op het laatste moment beginnen met hun btw-aangiften. Hoe langer ze wachten, hoe hoger de drempel wordt om te starten. Alle documenten staan verspreid over de gehele computer en door stress worden er veel fouten gemaakt. Er zijn simpele manieren om deze obstakels te voorkomen. Het is allereerst belangrijk om alle relevante documenten bij elkaar te verzamelen. Bouw structuur door mapjes aan te maken. Verder is het handig om wekelijks een vast moment in te plannen om de boekhouding te doen. Op deze manier wordt onnodige stress geminimaliseerd, waardoor er minder fouten worden gemaakt. 

Btw-tarieven

Bij het online boekhouden worden vaak verkeerde btw-tarieven op de factuur gezet. Dit is een snel gemaakte fout met grote gevolgen. Het is essentieel dat de juiste btw-tarieven naar de juiste klanten worden gestuurd, aangezien fouten vaak resulteren in een boete. De belastingdienst controleert hier namelijk streng op. Het verwarren van btw-tarieven of een spelfout is makkelijk gemaakt. Het is dus altijd handig om de btw-tarieven dubbel te checken op fouten.

Facturatie

Handmatig factureren is vaak ook een uitdaging voor zzp’ers. Veelgemaakte fouten zijn onjuiste factuurgegevens, facturen die verkeerd zijn genummerd en dubbele facturen. Dit kan een vertekend beeld schetsen van winst, waardoor onnodig veel belasting wordt betaald. Dit is simpel om te voorkomen door alles te controleren. 

Al met al is het financieel erg voordelig om als zzp’er zelf je boekhouding te regelen. Daar staat wel een zekere vorm van discipline en structuur tegenover. Het is handig om een vast moment in de week te plannen om de boekhouding bij te werken. Dubbelcheck hierbij de btw-tarieven. Als je handmatig factureert is het belangrijk om deze gegevens ook te controleren. Dit zijn enkele basistips die zelf boekhouden als zzp’er al veel makkelijker maken.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Categorie: boekhoudprogramma ZZP

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *