Hoe zet je jouw boekhouding klaar voor 2024?

door | 10 november 2023

Als het nieuwe jaar nadert, is het tijd om jouw boekhouding klaar te stomen voor een nieuw boekjaar. Hoe kun je dit het beste aanpakken? In dit artikel bespreken we dezelfde obstakels als in de vorige tekst, maar met nieuwe tips.

Hoe zet je jouw boekhouding klaar voor 2024?

Factureer voor het einde van het jaar

Het is belangrijk om alle geleverde producten en diensten van het afgelopen jaar nog voor het einde van het jaar te factureren. Hierdoor komt de omzet nog bij het juiste jaar en zorg je dat jouw administratie correct is. Je wilt immers dat de cijfers kloppen, zodat je de juiste conclusies kunt trekken. Wacht je met factureren tot het einde van het jaar, dan loop je het risico dat de klant pas in het nieuwe jaar betaalt. In dat geval boek je de omzet onder de te verwachten opbrengsten.

Verreken betalingen

Ook als je een betaling hebt gedaan met een andere rekening, is het verstandig om dit nog in het oude jaar te verrekenen. Zo houd je de cijfers overzichtelijk en duidelijk. Je kunt ook de binnenkomende facturen alvast betalen om het overzicht te behouden. Bedenk wel dat cashflow ook een belangrijke factor is en maak hierin een afweging. Door gebruik te maken van een boekhouder of een online boekhoudprogramma, zorg jij ervoor dat je dit correct en geordend kunt bijhouden.

Controleer facturen en verzend betalingsherinneringen

Controleer of alle inkoop- en verkoopfacturen in jouw zzp boekhoudpakket zitten. Wacht nog even met het afsluiten van de boekhouding. Het kan zijn dat je na nieuwjaar nog een factuur ontvangt met een eerdere factuurdatum. Loop vervolgens alle verkoopfacturen na en neem contact op met klanten die nog niet hebben betaald. Het versturen van een herinnering per mail kan hierbij helpen. Door dit nu te doen, start je het nieuwe jaar zonder stress.

Controleer bank- en kasbetalingen

Zorg ervoor dat alle bank- en kasbetalingen correct in jouw boekhoudpakket zijn verwerkt. Het saldo in jouw boekhoudpakket moet overeenkomen met het banksaldo op jouw afschrift. Hetzelfde geldt voor het kasboek. Bij een kasverschil moet je op zoek naar de oorzaak. Als je deze niet kunt vinden, moet je het kasverschil wegboeken als winst of verlies.

Btw-aangifte en factuurdatum

Bij de btw-aangifte is de factuurdatum leidend, niet de betaaldatum. Als je in het nieuwe jaar een factuur opstelt voor een klus die je in het oude jaar hebt uitgevoerd, betreft de btw het nieuwe jaar en de omzet het oude jaar. Dit zorgt niet voor problemen bij de btw, maar het tijdig factureren maakt het wel makkelijker voor jouw administratie.


Door bovenstaande stappen te volgen, kun je jouw boekhouding klaarstomen voor 2024 en voorkom je dat je achteraf nog zaken moet corrigeren. Door op tijd te factureren en betalingen te verrekenen, houd je een overzichtelijke administratie. Het controleren van facturen en het versturen van betalingsherinneringen zorgt voor een goede start van het nieuwe jaar. Door ook bank- en kasbetalingen goed te verwerken en op de juiste btw-aangifte te letten, ben je klaar voor een nieuw boekjaar!

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *