Boekhouding eenmanszaak

De boekhouding eenmanszaak kun je uitbesteden, maar je kunt deze ook heel goed zelf doen. Groot voordeel van het voeren van je eigen administratie is dat je goed inzicht hebt in de gezondheid van je onderneming. Je kunt snel anticiperen op plotselinge veranderingen, die je misschien niet had opgemerkt als je de boekhouding uitbesteed had. Maar hoe pak je de boekhouding van een eenmanszaak nu precies aan?

Boekhouding voorbeeld

Het voeren van de administratie van een eenmanszaak is in de meeste gevallen vrij eenvoudig. Als zzp’er heb je bijvoorbeeld niet te maken met loonkosten voor personeel, en dat maakt de boekhouding een stuk eenvoudiger. Het meest simpel is het bijhouden van alle uitgaven en inkomsten. Bij online boekhouden kan de bankrekening vaak gekoppeld worden aan het boekhoudprogramma, waarna deze mutaties automatisch worden bijgehouden.

Het bijhouden van je financiën is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de Belastingdienst. Daarom dien je daarnaast ook alle inkomende en uitgaande facturen, bonnetjes en reiskosten bij te houden en te verzamelen. De Belastingdienst kan tot wel tien jaar na dato om aanvullende bewijzen vragen.

Kun je de boekhouding van je eenmanszaak zelf doen

Omdat de boekhouding van een eenmanszaak vrij overzichtelijk is, kun je deze in de meeste gevallen prima zelf bijhouden. Het gebruik van een online boekhoudprogramma kan het bijhouden van de administratie nog makkelijker maken. Online werken helpt om alle bewijsstukken zoals bonnetjes en facturen overzichtelijk op te slaan. Hoewel de ouderwetse schoenendoos voor fysieke bonnetjes ook volstaat, is het natuurlijk veel handiger om alles in een online map te hebben. Sla je je stukken op in een lokale map op je eigen laptop? Maak dan regelmatig een back-up die je elders opslaat. Zo voorkom je dat je je hele administratie kwijt bent wanneer je laptop het laat afweten.

Wat zijn de boekhouding eenmanszaak kosten

Als je de boekhouding helemaal offline bijhoudt, kost dit je niets qua investering. Het bijhouden van de administratie kost uiteraard wel tijd, en tijd is geld voor een ondernemer. Daarom is het efficiënter om voor de zzp boekhouding een online boekhoudprogramma te gebruiken. Deze programma’s zijn doorgaans niet gratis, maar leveren je wel tijdwinst op. Geef je de administratie uit handen aan een accountant of administratiekantoor? Dan zul je rekening moeten houden met maandelijkse kosten, van gemiddeld zo’n 200 euro per maand.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Gratis boekhouding voor je bedrijf

Is er een mogelijkheid om de boekhouding ook gratis uit te voeren voor je eenmanszaak? Ja dit is er zeker. Via excel in een eigen programma, maar je kunt beter kiezen voor een proefaccount bij een online boekhoudprogramma. Bij sommige aanbieders kun je wel ruim een jaar lang gratis gebruik maken van het boekhoudprogramma.

Welke boekhouding eenmanszaak

Er zijn dus verschillende mogelijkheden voor het voeren van je administratie. Je kunt dit zelf doen, offline maar ook online. Daarnaast kun je het uitbesteden. Over het algemeen is de boekhouding voor een eenmanszaak overzichtelijk genoeg om zelf bij te houden. Aarzel je om dit zelf te doen, bijvoorbeeld omdat je niet zo goed bent met cijfers? Dan is het de moeite waard om te kijken welke boekhoudprogramma’s bijdragen aan het overzichtelijk bijhouden van al die cijfers. Start hier met boekhoudprogramma vergelijken.

Is er ook een boekhouding eenmanszaak app?

Heb je geen zin om na je algemene werkzaamheden ook nog achter de laptop te moeten kruipen voor de administratie? Dan is het goed om te weten dat er ook apps zijn voor de boekhouding van je eenmanszaak. Hiermee wordt boekhouden nog simpelers. Scan bijvoorbeeld je bonnetjes met de camera van je telefoon, en sla ze direct op de juiste plek op. Benieuwd of die openstaande factuur nu eindelijk betaald is? Dat check je met de app ook eenvoudig via je telefoon. Op deze manier wordt boekhouden wel heel efficiënt en simpel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *