Belangrijke wetswijzigingen voor ZZP’ers in 2024 – Wat verandert er?

door | 13 juni 2024

Als zelfstandige professional is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de voortdurende veranderingen in wet- en regelgeving die van invloed zijn op je bedrijfsvoering. In dit artikel bekijken we de belangrijkste wetswijzigingen die vanaf 1 januari 2024 van kracht zullen zijn en hoe deze jou als ZZP’er kunnen beïnvloeden.

Belangrijke wetswijzigingen voor ZZP'ers in 2024

Einde aan plastic in de horeca

Per 1 januari 2024 is het verboden om voedsel en drank aan te bieden in wegwerpartikelen van plastic in de horeca. Dit omvat wegwerpbekers, bestek en maaltijdverpakkingen. Als ZZP’er in de horeca is het essentieel om over te stappen op duurzame alternatieven en, indien nodig, vrijstelling aan te vragen.

Zwerfafval opschoonplicht – Een schone omgeving rondom je bedrijf

Vanaf het nieuwe jaar ben je als ondernemer verplicht om zwerfafval binnen een straal van 25 meter rond je bedrijfspand op te ruimen. Deze verplichting geldt specifiek voor afval van producten die je zelf verkoopt. Het onderhouden van een schone en opgeruimde omgeving draagt bij aan een positieve uitstraling van je bedrijf.

Verbod op smaakvolle E-sigaretten – Aanpassing van het assortiment

Na 1 januari 2024 is het niet langer toegestaan om e-sigaretten met een smaakje, met uitzondering van tabakssmaak, te verkopen of te produceren. ZZP’ers die e-sigaretten verkopen, dienen hun assortiment hierop aan te passen en tijdig hun voorraad te beheren.

Snellere vergunningaanvraag – Vereenvoudiging van het aanvraagproces

Goed nieuws voor ondernemers die afhankelijk zijn van vergunningen: vanaf 2024 wordt de wachttijd voor vergunningen verkort van maximaal 26 weken naar slechts 8 weken. Daarnaast kunnen vergunningen, zoals bouw- en kapvergunningen, via één loket worden aangevraagd, wat het aanvraagproces vereenvoudigt en versnelt.

Aankomende wetswijzigingen voor ZZP’ers – Wat kun je verwachten?

Naast de reeds vastgestelde veranderingen zijn er ook enkele wetswijzigingen in de maak die mogelijk van invloed kunnen zijn op zelfstandigen.

Verhoging van de reiskostenvergoeding

Als alles volgens plan verloopt, kunnen ZZP’ers vanaf 1 januari 2024 een hogere reiskostenvergoeding declareren. In plaats van €0,21 per kilometer, wordt dit €0,23 per kilometer. Dit kan een welkome aanvulling zijn op de bedrijfskosten van zelfstandige professionals.

Daling van de MKB-winstvrijstelling – Impact op de belastingaangifte

Het ziet ernaar uit dat de MKB-winstvrijstelling zal worden verlaagd van 14% naar 13,31%. Dit kan resulteren in een hoger belastbaar bedrag van de winst voor ZZP’ers, wat mogelijk invloed heeft op hun belastingaangifte en financiële planning. Het is raadzaam voor ZZP’ers om deze wijziging nauwlettend te volgen en indien nodig advies in te winnen bij de Belastingdienst om de impact op hun bedrijf te begrijpen en te beheren.

Verlaging van de zelfstandigenaftrek – Financiële impact voor zelfstandigen

In 2024 wordt de zelfstandigenaftrek naar verwachting verlaagd met €1280, waardoor het bedrag op €3750 komt te liggen. Deze verlaging kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte van ZZP’ers en hun financiële situatie.

Verhoogd tarief in Box 3 – Belasting op vermogen

Het tarief in box 3 van de inkomstenbelasting stijgt naar verwachting van 32% naar 36% in 2024. Dit betekent dat zelfstandigen meer belasting moeten betalen over hun vermogen. Het heffingsvrije vermogen blijft echter gelijk op €57.000, of €114.000 met een fiscale partner.

Voorbereiding op veranderingen

Als ZZP’er is het van groot belang om tijdig op de hoogte te zijn van deze wetswijzigingen en je voor te bereiden op de mogelijke gevolgen ervan. Raadpleeg regelmatig de website van de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel voor actuele informatie en advies.

Gebruik van boekhoudprogramma’s – Efficiënt beheer van financiën

Om je financiën efficiënt te beheren en aan alle belastingverplichtingen te voldoen, kan het gebruik van een online boekhoudprogramma zoals e-boekhouden.nl, Exact Online, Snelstart of Moneymonk zeer nuttig zijn. Deze programma’s helpen je bij het bijhouden van je administratie en het doen van je belastingaangiften, waardoor je tijd en geld bespaart.

Bereid je voor op verandering

2024 brengt verschillende wetswijzigingen met zich mee voor ZZP’ers. Door proactief te blijven en je tijdig aan te passen aan deze veranderingen, kun je als zelfstandige professional succesvol blijven opereren in een dynamische zakelijke omgeving. Maak gebruik van beschikbare middelen en zoek indien nodig professioneel advies om optimaal te profiteren van deze wijzigingen.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *