Effectief factureren aan buitenlandse klanten: alles wat je moet weten

door | 11 juni 2024

Als ondernemer kom je wellicht in aanraking met internationale klanten, wat betekent dat je facturen moet opstellen die voldoen aan de specifieke eisen voor transacties over de grens. Het correct behandelen van deze facturatie is essentieel om zowel wettelijke naleving als een soepel betalingsproces te waarborgen. In deze uitgebreide gids gaan we dieper in op de belangrijkste aspecten van het maken van een factuur voor buitenlandse klanten en bieden we waardevolle inzichten en tips om dit proces effectief te beheren.

Effectief factureren aan buitenlandse klanten

Eisen voor facturen aan buitenlandse klanten

Het opstellen van een factuur voor een buitenlandse klant vereist een grondig begrip van de vereisten om te voldoen aan de wettelijke normen en een transparant betalingsproces te garanderen. Naast de basisgegevens zoals bedrijfsnamen, adressen en factuurnummers, moeten internationale facturen ook voldoen aan specifieke vereisten, afhankelijk van de regio en aard van de transactie. Het is essentieel om te zorgen voor nauwkeurigheid en volledigheid bij het vermelden van informatie op de factuur om eventuele latere complicaties te voorkomen.

Enkele essentiële elementen die op de factuur moeten worden vermeld, zijn onder meer:

 • Volledige naam en adres van jouw bedrijf
 • Volledige naam en adres van de afnemer
 • Btw-nummer van jouw bedrijf
 • KvK-nummer van jouw bedrijf
 • Factuurdatum en uniek factuurnummer
 • Beschrijving van geleverde goederen of diensten
 • Leveringsdatum en bedragen exclusief en inclusief btw

Btw-verlegging en tarieven voor buitenlandse klanten

Een van de meest complexe aspecten van het factureren aan buitenlandse klanten is de behandeling van btw. Dit varieert afhankelijk van de locatie van de klant en het type klant, of het nu gaat om een particulier of een onderneming binnen of buiten de EU.

Voor EU-klanten moet je rekening houden met de btw-verleggingsregeling, waarbij het btw-tarief wordt verlegd naar de afnemer. Dit vereist een zorgvuldige vermelding op de factuur om naleving van de regelgeving te waarborgen en mogelijke problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Daarnaast moeten transacties met klanten buiten de EU vrij zijn van btw, maar het is van cruciaal belang om bewijs van levering te kunnen leveren om de geldigheid van de transactie aan te tonen.

 • Particuliere klanten binnen de EU: het lokale btw-tarief van jouw land is van toepassing.
 • Ondernemingen binnen de EU: gebruik de btw-verleggingsregeling en vermeld een btw-tarief van 0% met de vermelding ‘btw verlegd’.
 • Klanten buiten de EU: breng geen btw in rekening, maar zorg voor bewijs van levering.

Opgaaf intracommunautaire prestaties

Het indienen van een Opgaaf van Intracommunautaire Prestaties (ICP) is een vereiste bij het leveren van goederen of diensten aan ondernemingen binnen de EU. Deze opgaaf biedt een gedetailleerd overzicht van alle transacties met andere EU-landen en moet worden ingediend bij de btw-aangifte. Het correct invullen van deze opgaaf is van cruciaal belang om naleving van de wetgeving te waarborgen en eventuele boetes of sancties te voorkomen.

Tips voor efficiënt internationaal factureren

Om het proces van internationaal factureren te vergemakkelijken en mogelijke complicaties te verminderen, zijn er enkele belangrijke tips die je kunt volgen:

 • Zorg voor een grondig begrip van lokale btw-regels en pas deze correct toe om naleving te waarborgen.
 • Verifieer altijd de geldigheid van btw-nummers van buitenlandse klanten om mogelijke problemen met de Belastingdienst te voorkomen.
 • Overweeg het gebruik van gespecialiseerde boekhoudprogramma’s zoals e-boekhouden.nl, Exact Online of Snelstart om het factureringsproces te stroomlijnen en fouten te minimaliseren.
 • Blijf op de hoogte van wijzigingen in de regelgeving en pas uw procedures dienovereenkomstig aan om naleving te garanderen en mogelijke risico’s te verminderen.

Door deze tips toe te passen en een grondig begrip te hebben van de procedures voor facturatie aan buitenlandse klanten, kun je jouw internationale zakelijke activiteiten effectief beheren en een soepele financiële stroom handhaven.

Let op: Deze uitgebreide gids biedt waardevolle inzichten, maar dient niet ter vervanging van professioneel advies. Raadpleeg indien nodig een belastingadviseur of financieel expert voor specifieke situaties.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *