Gemakkelijk en efficiënt btw-aangifte betalen via iDEAL

door | 12 december 2023

Sinds de toevoeging van iDEAL als betaalmethode op Mijn Belastingdienst Zakelijk hebben ondernemers al meer dan 200.000 keer hun btw-aangifte op deze snelle en gemakkelijke manier betaald. Deze mogelijkheid heeft als doel om het proces voor ondernemers te vereenvoudigen en nalevingsproblemen, zoals naheffingen en boetes, te voorkomen.

Efficiënt btw-aangifte betalen via iDEAL

iDEAL als handige betaalmethode voor btw-aangifte

Sinds november 2022 is het voor ondernemers mogelijk om hun btw-aangifte via iDEAL te betalen. De Belastingdienst wilde hiermee frustraties en correctiehandelingen bij ondernemers minimaliseren. Bij het gebruik van iDEAL zijn het betalingskenmerk, rekeningnummer en het te betalen bedrag al automatisch ingevuld, waardoor de kans op fouten kleiner wordt. Dit werkt vergelijkbaar met veel boekhoudprogramma’s die al langer op deze manier functioneren.

Belastingdienst ondersteunt ondernemers

“We maken het makkelijker voor ondernemers om verplichtingen na te komen”, benadrukt Paul Jairath, projectleider bij de Belastingdienst. Veel startende en kleine ondernemers verzorgen zelf hun btw-aangifte. Helaas zien we dat zij regelmatig onnodige fouten maken bij het doen van hun btw-aangifte en betaling.”

Voordelen van iDEAL voor btw-aangifte

Het gebruik van iDEAL als betaalmethode voor btw-aangifte heeft meerdere voordelen. Ondernemers kunnen met iDEAL betalen zoals bij een webshop: het betalingskenmerk, rekeningnummer en bedrag zijn al ingevuld, waardoor ze direct via hun bank kunnen betalen. Dit draagt bij aan het voorkomen van fouten en vergemakkelijkt het nakomen van financiële verplichtingen voor ondernemers.

iDEAL als perfecte aanvulling op je boekhoudprogramma

Als je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma voor je online administratie, is iDEAL een uitstekende aanvulling om het hele proces nog efficiënter te maken. Met iDEAL als betaalmethode voor je btw-aangifte, worden de betalingen automatisch gekoppeld aan je boekhouding. Hierdoor hoef je geen handmatige boekingen te verrichten en blijft je administratie altijd up-to-date. De ingevulde gegevens bij iDEAL betalingen zorgen voor een naadloze integratie met je boekhoudprogramma, waardoor je tijd bespaart en de kans op fouten minimaliseert. Met deze combinatie van iDEAL en je boekhoudprogramma ben je goed op weg naar een vlekkeloze financiële administratie.

Deadline btw-aangifte en iDEAL-gebruik

Voor ondernemers is 30 april de aankomende deadline voor btw-aangifte. Om iDEAL te gebruiken voor de betaling moeten ondernemers nog steeds hun btw-aangifte indienen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Na het indienen is de betaallink via iDEAL te vinden onder ‘Ingestuurde aangiften’ in de kolom ‘Actie’.


Met het gebruik van iDEAL als betrouwbare en gebruiksvriendelijke betaalmethode, kunnen ondernemers hun btw-aangifte op een snelle en foutloze manier afronden en hun financiële verplichtingen probleemloos nakomen. Wil je als ondernemer jouw administratie verder vereenvoudigen? Overweeg dan een goed boekhoudprogramma te gebruiken om je online administratie efficiënt te automatiseren en zo meer tijd over te houden voor ondernemen. Probeer vrijblijvend een online boekhoudprogramma zoals e-Boekhouden of Moneymonk, waar al tien duizenden mkb-ondernemers mee werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *