Hoe vind je de beste boekhoudsoftware voor jouw onderneming?

door | 16 mei 2023

Boekhoudsoftware kan een enorme hulp zijn voor ondernemers bij het bijhouden van hun administratie. Maar waar moet je op letten bij het kopen van de juiste boekhoudsoftware? In dit artikel geven we je een aantal tips waar je op moet letten.

Een goede financiële administratie is essentieel voor iedere onderneming. Het zorgt niet alleen voor een overzichtelijke financiële positie, maar is ook verplicht voor de belastingdienst. Vroeger werd de administratie handmatig bijgehouden, maar tegenwoordig is er een overvloed aan boekhoudsoftware op de markt. Hoe vind je nu de beste online boekhoudsoftware voor jouw onderneming?

Wat is boekhoudsoftware?

Boekhoudsoftware is een programma waarmee ondernemers hun financiële administratie kunnen bijhouden en automatiseren. Het biedt verschillende functies zoals het opstellen van facturen, het inlezen van bankafschriften en het maken van overzichtelijke rapportages. Het doel van boekhoudsoftware is om het bijhouden van je boekhouding zo efficiënt mogelijk te maken.

Hoe houd je de boekhouding bij met behulp van boekhoudsoftware?

Als ondernemer is het bijhouden van je boekhouding van groot belang om inzicht te krijgen in je financiële situatie en om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Het handmatig bijhouden van je boekhouding kan tijdrovend en foutgevoelig zijn. Boekhoudsoftware biedt dan uitkomst. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden van boekhoudsoftware en hoe het kan helpen bij het efficiënt bijhouden van je boekhouding.


Verschillende soorten boekhoudsoftware

Er zijn verschillende soorten boekhoudsoftware op de markt, elk met hun eigen kenmerken en mogelijkheden. Zo zijn er eenvoudige programma’s die alleen geschikt zijn voor kleine ondernemingen en complexere programma’s die ook geschikt zijn voor grotere bedrijven. Het is belangrijk om te kijken welke functies het best aansluiten bij de behoeften van jouw onderneming.

Facturatie

Een belangrijke functie van boekhoudsoftware is het opstellen van facturen. Hierbij kun je denken aan functies zoals het aanmaken en verzenden van facturen, het bijhouden van betalingen en het versturen van betalingsherinneringen. Bovendien kun je met sommige boekhoudprogramma’s automatisch facturen laten genereren vanuit offertes.

Bankafschriften

Een ander voordeel van boekhoudsoftware is dat je eenvoudig bankafschriften kunt inlezen. Op deze manier worden alle transacties automatisch verwerkt in je boekhouding en hoef je niet handmatig alle mutaties over te nemen. Dit bespaart niet alleen veel tijd, maar verkleint ook de kans op fouten.

Bonnetjes verwerken

Veel boekhoudprogramma’s bieden ook de mogelijkheid om bonnetjes te scannen en digitaal op te slaan. Op deze manier kun je bonnetjes eenvoudig aan transacties koppelen en hoef je niet alle bonnetjes handmatig bij te houden. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je altijd een overzicht hebt van alle kosten.

Rapportages

Met zzp boekhoudsoftware kun je eenvoudig rapportages maken van je financiële situatie. Zo kun je bijvoorbeeld een winst- en verliesrekening genereren en zien hoe je onderneming er financieel voor staat. Bovendien kun je vaak zelf bepalen welke gegevens je in de rapportages wilt opnemen.

Voordelen van boekhoudsoftware: tijd- en kostenbesparing

Boekhoudsoftware kan een waardevolle aanwinst zijn voor ondernemers. De software biedt diverse voordelen die bijdragen aan tijd- en kostenbesparing en het verminderen van beginnersfouten.

Automatisering en realtime inzicht

Een van de grootste voordelen van boekhoudsoftware is de automatisering van processen. Door de software te gebruiken, worden veel handmatige taken automatisch uitgevoerd, wat tijd bespaart. Daarnaast biedt de software realtime inzicht in de financiële situatie van een bedrijf, ongeacht de locatie van de ondernemer. Hierdoor kan er snel en gemakkelijk worden bijgestuurd indien nodig.

Voorkomen van beginnersfouten

Boekhoudsoftware kan ook helpen beginnersfouten te voorkomen. Veel boekhoudprogramma’s hebben specifieke richtlijnen voor het inboeken van facturen, waardoor het grootboek correct wordt bijgehouden. Dit kan veel tijd en moeite besparen bij het corrigeren van fouten achteraf. Ook is er altijd een back-up van de administratie beschikbaar, waardoor belangrijke informatie niet verloren gaat.


Waarop letten bij het kopen van boekhoudsoftware?

Bij het kopen van boekhoudsoftware is het belangrijk om rekening te houden met individuele behoeften en huidige kennis van boekhouden. Afhankelijk van deze factoren zijn er verschillende punten waarop gelet kan worden.

Onboarding en hulpservice

Als er weinig kennis of ervaring is op het gebied van boekhouding, is het aan te raden om te kiezen voor een eenvoudig boekhoudprogramma met een onboarding en hulpservice. Dit kan beginners helpen om snel vertrouwd te raken met de software en voorkomt frustratie en fouten.

Prijs en functionaliteiten

Een ander belangrijk punt is de prijs van de software en de functionaliteiten die hierbij inbegrepen zijn. Het is belangrijk om te weten welke functionaliteiten nodig zijn en welke als “extra” worden beschouwd. Ook moet er worden gekeken naar eventuele extra kosten voor services en of er maandelijks opgezegd kan worden.

Gebruikersgemak

Gebruikersgemak is een belangrijke factor bij het kiezen van boekhoudsoftware. Iedereen heeft immers zijn eigen voorkeur als het gaat om opzet, design en mogelijkheden. Het is belangrijk om te kiezen voor een boekhoudprogramma dat prettig in gebruik is en waar de ondernemer goed mee kan werken. De software moet uiteindelijk tijdsbesparing en gemak bieden, in plaats van meer tijd te kosten.

Zoals je in dit artikel kunt lezen zijn er vele zaken om rekening mee te houden. Of dit nu gaat om de kosten van Twinfield. Het gebruiksgemak van e-Boekhouden.nl. Of de soepele koppelingen van het Silvasoft online boekhoudprogramma. Lees hieronder in het overzicht wat de top-3 is van ondernemers net als jij!

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *