Digitaal boekhouden

Digitaal boekhouden wordt ook wel e-boekhouden genoemd en is iets dat tegenwoordig steeds meer toegepast wordt. Ben jij benieuwd wat digitaal boekhouden precies inhoudt en wat de voordelen zijn? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt.

Wat is digitaal boekhouden?

De naam zegt het eigenlijk al een beetje: bij digitaal boekhouden, maak je gebruik van een computer of softwarepakket. In tegenstelling tot het bijhouden van de boekhouding op papier, wordt alles dus op de computer/laptop/desktop ingevoerd en bijgehouden. Het voeren van een digitale boekhouding kan op verschillende manieren. Van heel simpel tot erg uitgebreid. Zo kun je hiervoor speciale boekhoudsoftware voor ondernemers voor gebruiken. De manier hoe je dit inricht is erg afhankelijk van het type onderneming en kan dus voor ieder bedrijf verschillend zijn.

Waarom digitaal boekhouden?

Digitaal boekhouden biedt diverse voordelen. Allereerst is het natuurlijk een voordeel dat je niet meer ‘op papier’ werkt. Digitalisering is echt iets van deze tijd en dit is natuurlijk niet voor niets. Het bijhouden van een digitale boekhouding is een stuk efficiënte. Zaken zijn snel en gemakkelijk inzichtelijk te maken en digitaal boekhouden neemt over het algemeen minder tijd in beslag.

Een ander voordeel is dat je een digitale boekhouding eigenlijk altijd en overal bij de hand hebt, zolang je je laptop bij je hebt. Dit betekent dat wanneer je iets wil invoeren of terugzoeken in je boekhouding, je dit op ieder moment kunt doen. Een laatste voordeel is dat wanneer je een boekhouder of accountant hebt ingeschakeld, deze gemakkelijk en snel kan meekijken in jouw boekhouding. Ook als er meerdere mensen toegang dienen te hebben tot de boekhouding van een onderneming, is dit eenvoudig zo in te richten.

Is digitaal boekhouden verplicht?

Op dit moment is het nog niet verplicht om digitaal te boekhouden. Wel is het zo dat de meerderheid van de ondernemers een digitale boekhouding voert en er ook steeds meer zaken gedigitaliseerd worden. Andere zaken moeten wel al verplicht digitaal worden gedaan, zoals het aanleveren van documenten bij het doen van belastingaangiftes voor een onderneming.

Het zou dus best zo kunnen zijn, dat het voeren van een digitale boekhouding in de toekomst wel verplicht wordt. Op dit moment is hier nu nog geen sprake van. Het is dus nog steeds mogelijk om de boekhouding ‘gewoon’ op papier bij te houden of in excel.

Wanneer online boekhouden

In welke gevallen is het dan precies aan te raden om digitaal te boekhouden? Dit hangt uiteraard erg af van het soort onderneming en de specifieke details ten aanzien van de boekhouding van een onderneming. Sowieso is online boekhouden bijna niet meer weg te denken bij grotere ondernemingen. Voor kleinere ondernemingen zoals eenmanszaken of zzp’ers, zijn de voordelen minder aanwezig dan voor grote ondernemingen. Lees hier meer info over de boekhouding zzp.

Zoals gezegd is digitaal boekhouden ook zeker aan te raden wanneer er meerdere personen (vanaf verschillende locaties) toegang dienen te hebben tot de boekhouding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boekhouder of andere bestuurders of werknemers binnen een onderneming.

Kortom, er zijn geen ‘gouden regels’ voor wanneer digitaal boekhouden de beste keuze is. Dit ligt erg aan de kenmerken van en bedrijfsvoering binnen een onderneming. We raden je het echter zeker aan als ondernemer! En weet je niet waar je moet beginnen? Start dan hier met boekhoudprogramma’s vergelijken.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *