Stijging van faillissementen: Tips om je als ondernemer voor te bereiden in 2023-2024

door | 21 november 2023

Het ondernemersklimaat is vol uitdagingen, en met de verwachte stijging van het aantal faillissementen in Nederland in 2023-2024 is het van cruciaal belang om als ondernemer proactief te handelen en je bedrijf financieel gezond te houden. Hier zijn waardevolle tips om je voor te bereiden op deze uitdagingen:

Stijging van faillissementen: Tips om je als ondernemer voor te bereiden in 2023-2024

Efficiënte administratie met een online boekhoudprogramma

Een goed georganiseerde administratie is de sleutel tot het begrijpen van het financiële welzijn van je bedrijf. Met de groeiende complexiteit van financiële gegevens is het essentieel om overzicht te behouden. Overweeg het gebruik van een geavanceerd online boekhoudprogramma om het beheer te vereenvoudigen en nauwkeurige overzichten te behouden. Door je administratie digitaal te automatiseren, kun je tijd besparen en meer inzicht krijgen in je financiële situatie. Zo kun je sneller en effectiever beslissingen nemen om je bedrijf te sturen.

Vergelijk verschillende boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers

Als ZZP’er ben je vaak zelf verantwoordelijk voor je administratie. Het is belangrijk om een boekhoudprogramma te kiezen dat perfect past bij de behoeften van jouw bedrijf. Vergelijk daarom verschillende boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers en selecteer er een die naadloos aansluit bij jouw specifieke situatie. Let op functionaliteiten zoals facturering, btw-berekening en rapportage-opties. Door te kiezen voor een passend boekhoudprogramma, kun je je administratie efficiënt en foutloos bijhouden, zodat je tijd en energie overhoudt voor het laten groeien van je onderneming.

Kostenbewust ondernemen

In een competitieve markt is kostenbewustzijn van groot belang. Houd nauwlettend in de gaten waar je kosten kunt besparen. Hoewel het misschien om kleine bedragen lijkt te gaan, kunnen de besparingen op de lange termijn een groot verschil maken. Onderzoek mogelijkheden om te besparen op kantoorartikelen en andere uitgaven. Je kunt bijvoorbeeld onderhandelen over scherpere prijzen bij leveranciers of op zoek gaan naar voordelige alternatieven. Door kostenbewust te ondernemen, vergroot je de financiële stabiliteit van je bedrijf en bouw je een sterkere basis voor de toekomst.

Zorg voor een gezonde cashflow

Een gezonde cashflow is van cruciaal belang voor het voortbestaan van je bedrijf. Een goede cashflow stelt je in staat om je rekeningen op tijd te betalen, investeringen te doen en de groei van je bedrijf te ondersteunen. Houd je financiën daarom goed in de gaten en zorg ervoor dat klanten hun facturen op tijd betalen. Proactief handelen bij achterstallige betalingen kan het risico op liquide problemen minimaliseren. Met een gezonde cashflow kun je als ondernemer met vertrouwen werken aan een solide en duurzame groei.

Overweeg hulp van een boekhouder

Als je de administratieve taken liever uit handen geeft, overweeg dan de hulp van een ervaren boekhouder. Een goede boekhouder kan je adviseren over belastingvoordelen en aftrekposten, en je op de hoogte houden van de financiële status van je onderneming. Door samen te werken met een deskundige boekhouder kun je profiteren van hun kennis en ervaring, terwijl jij je kunt richten op de kernactiviteiten van je bedrijf. Een boekhouder is in veel gevallen wel stukken duurder dan een boekhoudprogramma. Het kan wellicht dus in jouw situatie veel interessanter zijn om een passend boekhoudprogramma te gebruiken.

Raadpleeg de Belastingdienst

De Belastingdienst biedt vaak waardevolle informatie en ondersteuning voor ondernemers. Raadpleeg hun website regelmatig om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in belastingregels en andere relevante informatie. Door op de hoogte te blijven van de laatste fiscale ontwikkelingen kun je je belastingzaken goed op orde houden en onaangename verrassingen voorkomen.


Door deze waardevolle tips ter harte te nemen en proactief te handelen, kun je als ondernemer beter voorbereid zijn op de uitdagingen van een groeiend aantal faillissementen. Een goed boekhoudprogramma, kostenbewust ondernemen en een gezonde cashflow zijn allemaal essentiële elementen voor een succesvolle en financieel gezonde onderneming die klaar is voor de toekomst. Blijf gefocust, blijf leren en blijf innoveren om je onderneming op koers te houden en te laten floreren, ongeacht de economische uitdagingen die zich voordoen.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *