Optimaliseer je belastingvoordeel: 17 waardevolle eindejaarstips voor ondernemers

door | 14 november 2024

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het tijd is om te kijken hoe je als ondernemer optimaal gebruik kunt maken van belastingvoordelen. Hieronder vind je 17 slimme tips die je kunnen helpen om je fiscale positie te verbeteren en zo meer over te houden aan de winst van 2023.

Optimaliseer je belastingvoordeel

1. Maak gebruik van de tijdelijke regeling willekeurig afschrijven

In 2023 is er een unieke mogelijkheid om willekeurig af te schrijven op nieuwe investeringen. Dit houdt in dat je de helft van de kosten voor bijvoorbeeld nieuwe machines of apparatuur direct mag afschrijven. Dit leidt tot een aanzienlijke belastingbesparing over 2023, maar let op: dit geldt alleen voor aankopen die daadwerkelijk in 2023 zijn gedaan.

2. Bouw meer fiscaal vriendelijk pensioen op

Dankzij de Wet toekomst pensioenen (WTP) kun je sinds 1 juli 2023 veel meer aanvullend pensioen opbouwen. De jaarruimte is verhoogd van 13,3 procent naar 30 procent van je pensioengevend salaris. Daarnaast kun je nu tot 10 jaar terug gebruikmaken van niet benutte jaarruimte voor lijfrentepremies. Zorg ervoor dat je voor 31 december 2023 eventuele lijfrentestortingen doet om deze nog in je aangifte over 2023 te kunnen aftrekken.

3. Verlies maken? Zet je aangifte op nihil

Als je dit jaar verlies maakt, kun je alvast een voorlopige nihilaanslag aanvragen. Dit betekent dat je voor 2023 geen belasting hoeft te betalen. Bij het indienen van je aangifte kun je vervolgens een verzoek om voorlopige verliesverrekening indienen, zodat je 80 procent van het verlies alvast kunt benutten.

4. Waardeer onvolledige vorderingen af

Heb je vorderingen die oninbaar zijn of voorraad die in waarde is gedaald? Dan kun je deze afwaarderen. Dit betekent dat je deze posten voor een lagere waarde op je balans zet, wat kan leiden tot een lagere fiscale winst en dus minder belasting. Zorg wel voor een goede onderbouwing waarom de vordering oninbaar is of de voorraad minder waard is geworden.

5. Hevel vermogensbestanddelen over naar privé

Gebruik je een pand zowel privé als zakelijk? Dan kun je een fictieve gebruiksvergoeding rekenen aan jezelf en deze aftrekken van je winst. Dit kan een belastingvoordeel opleveren van maximaal 49,5 procent. Houd er wel rekening mee dat het pand dan in box 3 valt, waar je belasting betaalt over je vermogen.

6. Herinvesteer op tijd

Heb je een herinvesteringsreserve op je balans staan? Zorg er dan voor dat je binnen drie jaar een herinvestering doet. Zo voorkom je dat je alsnog belasting moet betalen over de reserve.

7. Vorm een voorziening voor toekomstige uitgaven

Je kunt toekomstige uitgaven ten laste van dit jaar brengen door een voorziening te vormen. Dit kan je belastingbesparing naar voren halen en zorgt ervoor dat je kosten toerekent aan het juiste jaar. De uitgaven moeten wel hun oorsprong hebben in omstandigheden die zich voor de balansdatum hebben voorgedaan en er moet een redelijke mate van zekerheid bestaan dat de uitgaven zich zullen voordoen.

8. Overweeg een boekjaarwijziging

Wil je je boekjaar aanpassen naar 1 januari 2024? Beslis dit dan vóór het einde van dit jaar. Dit kan handig zijn voor je administratie, je bedrijf en je belastingen. Denk bijvoorbeeld aan meer tijd voor verliesverrekening of een langere termijn voor herinvesteringen.

9. Betaal niet-gebruikte bedrijfsmiddelen

Heb je geïnvesteerd in een bedrijfsmiddel dat je nog niet in gebruik hebt genomen en nog niet betaald? Zorg dan dat je dit jaar nog een bedrag betaalt dat minstens gelijk is aan de investeringsaftrek. Zo kun je dit jaar nog profiteren van de investeringsaftrek.

10. Maak gebruik van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kun je een aanzienlijk deel van het investeringsbedrag van je winst aftrekken. Dit levert een dubbel voordeel op, aangezien je de investering ook jaarlijks afschrijft. Zorg ervoor dat je in 2023 nog een bedrijfsmiddel aanschaft om van de 28 procent aftrek te kunnen profiteren.

11. Versneld afschrijven voor starters

Als startende ondernemer mag je investeringen versneld afschrijven. In plaats van de gebruikelijke 5 jaar kun je deze in slechts 2 jaar afschrijven. Dit verlaagt je fiscale winst aanzienlijk en kan je een mooie belastingbesparing opleveren.

12. Stakingswinst omzetten in lijfrente

Stop je dit jaar met ondernemen? Overweeg dan om je stakingswinst om te zetten in een lijfrente. Hierdoor hoef je niet direct belasting te betalen over de stakingswinst, maar pas wanneer de lijfrente wordt uitgekeerd.

13. Houd rekening met toeslagen

Verlagen van je fiscale winst kan invloed hebben op je toeslagen voor volgend jaar. Denk hierbij aan de kinderopvangtoeslag. Soms is het verstandig om niet alle mogelijke aftrekken in één jaar te gebruiken, maar deze te spreiden over meerdere jaren.

14. Investeer als je in de hoogste belastingschijf valt

Heb je een goed jaar gehad en val je net in de hoogste belastingschijf? Overweeg dan om je winst te verlagen door extra kosten te maken of geplande investeringen naar voren te halen. Zo betaal je minder belasting over het deel van je winst dat in de hoogste schijf valt.

15. Voer de btw-correctie door voor een auto van de zaak

Gebruik je een auto van de zaak ook privé? Vergeet dan niet om een btw-correctie door te voeren in je laatste btw-aangifte van het jaar. Dit bedraagt meestal 2,7 procent van de catalogusprijs, of 1,5 procent voor auto’s die al langer dan 5 jaar zakelijk worden gereden.

16. Kleineondernemersregeling (KOR)

Draai je een jaaromzet van niet meer dan € 20.000? Vraag dan de kleineondernemersregeling aan. Dit bespaart je administratieve handelingen rondom de btw. Je hoeft dan geen btw te rekenen aan je klanten en hebt ook geen recht op btw-aftrek. Meld je hiervoor nog dit jaar aan bij de Belastingdienst.

17. Schakel een goede boekhouder in

Een goede boekhouder is van onschatbare waarde. Ze zijn op de hoogte van alle fiscale voordelen en belastingregels, en kunnen je helpen om maximaal te profiteren. Overweeg ook het gebruik van een online boekhoudprogramma, zoals e-boekhouden.nl, Exact Online, Snelstart of Moneymonk. Deze programma’s maken het bijhouden van je administratie eenvoudiger en helpen je om geen voordelen mis te lopen.

Door deze tips toe te passen, kun je je belastingdruk verlagen en meer financiële ruimte creëren voor je onderneming. Overweeg daarnaast het gebruik van een goed online boekhoudprogramma om je administratie op orde te houden en te profiteren van alle mogelijke fiscale voordelen. Zo ben je niet alleen dit jaar, maar ook in de toekomst goed voorbereid op je belastingaangifte.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *