Hoe boekhouding zelf doen

Wanneer je een eigen onderneming hebt, is het belangrijk om een boekhouding bij te houden. Niet alleen om zelf inzicht te krijgen in je uitgaven en inkomsten, maar ook om de Belastingdienst op de hoogte te kunnen houden. Je kunt ervoor kiezen om de boekhouding uit te besteden, maar als zzp’er kun je je financiële administratie ook zelf doen. Het is dan wel van belang dat je weet hoe je dat aanpakt.

Hoe boekhouding doen

Het is aan te raden om direct bij de start van je bedrijf de boekhouding al goed bij te houden. Dat wordt nog weleens vergeten tijdens de vaak drukke opstarttijd. Maar als je de boekhouding vanaf het begin goed bijhoudt kost het je uiteindelijk een stuk minder tijd om alles op orde te houden. Maak daarom bij de start van je onderneming ook direct de keuze of je alles op papier bij gaat houden, of kiest voor een digitaal boekhoudprogramma. Groot voordeel van online boekhouden is dat het vaak zorgt voor beter overzicht dan die schoenendoos vol losse bonnetjes.

Waar moet boekhouding aan voldoen

De voorschriften van de Belastingdienst zijn een handige leidraad om te bepalen hoe je je boekhouding dient te doen. Zaken die je in je administratie in ieder geval dient bij te houden zijn de volgende:

  • Je reiskosten en ritten die je maakt voor je bedrijf;
  • De uren die je maakt;
  • Facturen, van jou aan klanten, maar ook bijvoorbeeld facturen voor dingen die je zelf hebt ingekocht;
  • Bankafschriften;
  • Bonnetjes van gemaakte kosten, zoals van de aanschaf van een laptop, of een lunchafspraak met een potentiële klant.

Al deze bewijsstukken dien je minimaal zeven jaar te bewaren. Voor sommige dingen, zoals de huur van een kantoor, geldt zelfs dat je bewijsstukken tien jaar dient te bewaren.

Hier vond ik meer info om een bedrijf te starten in 8 stappen >>

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Hoe boekhouding opzetten

Start je met een eigen onderneming? Dan heb je in ieder geval een aparte, zakelijke rekening nodig. Op deze manier houd je privé en zakelijk de geldstromen goed gescheiden en is het makkelijker om overzicht te houden. De boekhouding kun je daarnaast vergemakkelijken door een online boekhoudprogramma te gebruiken, die je kunt koppelen aan je zakelijke rekening. Het boekhoudprogramma verwerkt bepaalde zaken dan namelijk al automatisch, waardoor je er zelf amper omkijken naar hebt.

Zorg daarnaast voor een handige structuur om je facturen, bonnetjes en belastingzaken te verzamelen. Sommige boekhoudprogramma’s bieden hier ruimte voor, maar je kunt alle digitale zaken natuurlijk ook zelf opslaan. Let daarbij wel op met lokaal opslaan, bijvoorbeeld op je eigen laptop. Want als je laptop niet meer werkt, kun je niet meer bij die mappen. Als je van deze structuur gebruikmaakt, is het dus van belang om regelmatig een back-up te maken die je elders opslaat.

Hoe boekhouding bijhouden eenmanszaak

Heb je een eenmanszaak? De zzp boekhouding mag je in principe zelf doen en hoef je deze dus niet per se uit te besteden. Je bent bijvoorbeeld ook niet verplicht om een jaarrekening op te stellen, waardoor de administratie vaak vrij simpel bij te houden is. Houd er daarnaast rekening mee dat je ook jaarstukken zult moeten kunnen overleggen als je financiering aanvraagt.

Een boekhouding eenmanszaak gebruiken is niet verplicht, maar maakt het bijhouden van alle administratieve zaken vaak wel een stuk simpeler. Het overzicht kan je daarnaast helpen om de juiste beslissingen te nemen als het gaat om de toekomst van je onderneming. Zo heeft niet alleen de Belastingdienst er wat aan, maar jijzelf ook.

Weet je nog niet welk boekhoudprogramma je moet kiezen? Bekijk dan onze vergelijker via deze boekhoudprogramma vergelijken pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *