Stichting oprichten: kosten om rekening mee te houden

door | 29 januari 2020

Een stichting oprichten en de kosten op een rij zetten? Belangrijke informatie, voordat u aan de slag gaat. Wij voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan, door duidelijk aan te geven waar u rekening mee moet houden. Om de stichting op te richten, afhankelijk van het type stichting en wat u van plan bent. Met een paar handige tips om op te letten, zodat u daar alvast rekening mee kunt houden.

We gaan in op de kosten om de stichting op te richten, net als op die voor bijvoorbeeld het boekhoudprogramma voor een stichting. Het is een relatief kleine investering, waarmee u de stichting een stuk makkelijker kunt leiden. Vanuit de kascommissie en het bredere bestuur, om goed duidelijk te maken wat de inkomsten en uitgaven zijn. En hoeveel er beschikbaar is om nieuwe investeringen te doen of andere keuzes te maken voor het (sociale) doel en de stichting.  

Kosten om de stichting op te richten

Benieuwd wat een stichting oprichten mag kosten? Dit hangt af van de notaris die u kiest, omdat de tarieven daarvoor vrij zijn. Het gaat eigenlijk altijd om enkele honderden euro’s. Dat zijn de kosten om de stichting op te richten, inclusief de belangrijke inschrijving bij de KvK en de oprichtingsakte die u daarbij nodig heeft.

Een inschrijving bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Officiële inschrijving van de stichting
 • Oprichting bij de Kamer van Koophandel
 • Oprichtingsakte van de notaris

Tip: het is bovendien interessant om goed te kijken naar de snelheid waarmee u de stichting kunt laten oprichten. Soms lukt dit binnen een aantal werkdagen, terwijl de wachttijd bij andere notarissen veel langer is.

Tarieven per type stichting

Weet u al welk type stichting u wilt oprichten en welke kosten daarbij horen? U heeft verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld voor een:

 • Algemene stichting
 • Stichting derdengelden
 • ANBI Stichting
 • SBBI Stichting
 • Vereniging

In al deze gevallen is het belangrijk om de stichting op te richten en de kosten in kaart te brengen. De meeste notarissen maken daar geen onderscheid tussen, waardoor het niet uitmaakt welk type u wilt oprichten. Toch is het belangrijk om daar vooraf naar te vragen, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Waarop letten?

Benieuwd naar de kosten om de stichting op te richten en waar u op moet letten? Houd bijvoorbeeld rekening met de ‘verschotten’. Vaak is het tarief dat de notaris aangeeft ‘exclusief verschotten’. Het gaat om de volgende bijkomende kosten:

 • Inschrijving bij de Kamer van Koophandel
 • Uittreksel van de Kamer van Koophandel
 • Wettelijke bijdrage voor het Kwaliteitsfonds Notariaat

De bijkomende kosten bedragen normaal gesproken zo’n €50 tot €100. Het gaat om een relatief klein bedrag, maar het is belangrijk om daar alvast rekening mee te houden.

Daarnaast is het verstandig om goed na te gaan wat er wel en niet is inbegrepen. Vaak inbegrepen zijn alle notariskosten en de daadwerkelijke inschrijving bij de KvK (exclusief het verschot). Bovendien zal u binnen een paar (werk)dagen de conceptakte ontvangen, die de notaris na akkoord zal verwerken tot de notariële oprichtingsakte.

Tip: vraag na het ontvangen van de offerte altijd even na of er nog sprake is van bijkomende kosten. Op die manier weet u goed waar u aan toe bent, zodat u geen extra kosten hoeft te maken om de stichting op te richten.

Stichting oprichten: kosten voor de administratie

Een stichting oprichten en de kosten in kaart brengen? De meeste kosten maakt u bij de notaris, voor de oprichting daarvan. Daarnaast maakt u kosten bij de Kamer van Koophandel en voor een aantal bijkomende bedragen. Door daar op tijd mee aan de slag te gaan heeft u voldoende ruimte om u daar goed in te verdiepen, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Om zowel de kosten als de opbrengsten goed in kaart te brengen is het bovendien verstandig om na te denken over de boekhouding van de stichting. Daarvoor kunt u online het beste boekhoudprogramma vergelijken. Met de mogelijkheden om de administratie van de stichting goed bij te houden, zonder dat dit veel tijd of moeite hoeft te kosten. Dankzij cloud-pakketten die op een eenvoudige manier werken. En waarmee u er zelfs voor kunt kiezen om allemaal een deel van de taken op te pakken. Dat houdt het overzichtelijk, werkbaar en zorgt er bovendien voor dat er geen specifieke software op uw computer nodig is.

Lees hier meer informatie over:

PLAN - PRICE

Description

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden 

Perfect voor iedere Vereniging & Stichting!

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Vereniging en Stichting

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *