Een stichting oprichten: wat zijn de belangrijkste regels?

door | 23 januari 2020

Een stichting oprichten? Het is belangrijk om goed na te denken over de regels en verplichtingen die er gelden. Voorkom daarmee dat u voor vervelende verrassingen komt te staan. Zorg er in plaats daarvan voor dat u voldoet aan de verplichtingen. En dat u nadenkt over zowel de aansprakelijkheid als belastingen, net als een goed boekhoudprogramma voor de stichting.

PLAN - PRICE

Description

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden 

Perfect voor iedere Vereniging & Stichting!

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Vereniging en Stichting

We helpen u graag een stichting op te richten, door precies uit te leggen wat er belangrijk is. Zodat u er stap voor stap mee aan de slag kunt. En om niets over het hoofd te zien. 

Stichting oprichten: 3 verplichtingen

Benieuwd naar de 3 verplichtingen als u een stichting wilt oprichten? We zetten ze op een rij:

 1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
  Een stichting oprichten? Dat begint met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). U schrijft de stichting in bij het Handelsregister. Daar vermeldt u onder andere de statuten, die door de leden van de stichting moeten worden goedgekeurd.
  Tijdens de inschrijving is het belangrijk om de bedrijfsnaam door te geven, met daarbij de toevoeging ‘stichting’. Denk daarnaast na over het doel van de stichting die u wilt oprichten, de procedure om bestuurders te benoemen en ontslaan, de vestigingsplaats en de bestemming van het geld als de stichting weer wordt opgeheven.
 2. Huishoudelijk reglement opstellen
  Zodra de stichting er eenmaal is dient u het huishoudelijk reglement op te stellen. Daarmee voorkomt u dat u steeds de statuten moet wijzigen, iets waarvoor u naar de notaris moet. Het reglement gaat over de dagelijkse gang van zaken, zoals de vergaderingen, de medewerkers in de kantine, de kascontrole van de vereniging of de kledingvoorschriften die er gelden.
  Let op: het huishoudelijk reglement mag niet in strijd zijn met de statuten.
 3. Bestuur voor de stichting kiezen
  Tenslotte dient u het bestuur te kiezen. Benoem in ieder geval een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. Op die manier kunt u het bestuur vormen, dat ervoor zorgt dat de stichting z’n werk kan doen en daarover op de juiste manier rapporteert. 

Aansprakelijkheid en belasting

Een stichting oprichten? Dan is het bovendien belangrijk om na te denken over de aansprakelijkheid. Het is een rechtspersoon, waardoor u als bestuurder gelukkig niet hoofdelijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Let op: bij wanbestuur bent u wél hoofdelijk aansprakelijk.

Drijft de stichting ook een onderneming? Dan is het belangrijk om aangifte te doen voor de vennootschapsbelasting. Hiervan is sprake als het gaat om een min of meer duurzame organisatie, waarbij kapitaal en arbeid een rol spelen om deel te nemen aan het economisch verkeer. Het is toegestaan om winst te maken, mits u dat ten goede laat komen aan het (sociale) doel dat u in de statuten heeft opgenomen tijdens de oprichting.

In sommige gevallen dient de stichting btw af te dragen aan de Belastingdienst. Vraag het een belastingadviseur of neem contact op met de Belastingdienst. Voorkom op die manier dat u voor vervelende verrassingen komt te staan, zodra er een aanslag op de mat valt. Zorg er in plaats daarvan voor dat u goed bent voorbereid op de aansprakelijkheid en belastingen, om daar al vanaf het begin rekening mee te kunnen houden. 

Een stichting oprichten: goede administratie

Wilt u een stichting oprichten? Met de bovenstaande tips zorgen we ervoor dat u goed weet wat daar allemaal bij komt kijken. Iets waar ook de notaris u meer over kan vertellen, net als de medewerker bij de Kamer van Koophandel. Zij zijn er om u te helpen, bijvoorbeeld door aan te geven wat er belangrijk is en welke volgende stap er op de planning staat. Zorg er op die manier voor dat u de verschillende stappen goed doorloopt. En belangrijker nog, begin daar op tijd mee om niet in tijdsnood te komen op het moment dat er nog veel dient te gebeuren voor de oprichting.

Minstens zo belangrijk is het om bij het oprichten van een stichting na te denken over een goede boekhouding. U kunt online boekhoudprogramma’s vergelijken, ook speciaal voor een stichting of vereniging. Daarin heeft u alle benodigde mogelijkheden, zonder dat het om een ingewikkeld programma hoeft te gaan. Het is de makkelijkste manier om daarmee aan de slag te gaan, ook als u daar tot nu toe weinig ervaring mee heeft.  

Meer info over de volgende relevante onderwerpen:

Ga goed van start: Vve oprichten

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *