Boekhouder, zelf boekhouden of online boekhoudprogramma: Wat is de beste optie?

door | 25 juli 2023

Als ondernemer heb je de keuze tussen het zelf bijhouden van de boekhouding, het inschakelen van een boekhouder of het gebruik maken van een online boekhoudprogramma. Maar welke optie is het meest geschikt voor jouw bedrijf? In dit artikel vergelijken we de voor- en nadelen van een boekhouder en een online boekhoudprogramma, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Boekhouder, zelf boekhouden of online boekhoudprogramma.

Controle en overzicht

Als controle en overzicht belangrijk voor je zijn, is zelf boekhouden een goede optie. Je hebt dan namelijk zelf de controle over je financiële gegevens. Hierdoor kun je op elk moment controleren hoe je bedrijf ervoor staat en op tijd bijsturen als er problemen dreigen te ontstaan.

Als ondernemer moet je vaak flexibel zijn. Door zelf je boekhouding te doen, ben je altijd op de hoogte van wat er speelt in je onderneming. Wanneer je je boekhouding uitbesteedt, heb je minder inzicht. Een boekhouder kijkt namelijk slechts enkele keren per jaar naar je gegevens en geeft je een kort en bondig overzicht.

Een foutloze boekhouding

Wanneer je gaat boekhouden, krijg je te maken met debiteuren, crediteuren, voorbelasting en kruisposten. Dit zijn termen die je misschien niet bekend in de oren klinken. Daarnaast moet je soms moeilijke formules gebruiken om tot kloppende cijfers te komen.

Als je een boekhouder inschakelt, ben je verzekerd van een foutloze boekhouding. Dit is vooral handig bij de btw-aangifte. Als de Belastingdienst een fout ziet in je aangifte, of als je administratie niet klopt tijdens een controle, kan dat je veel geld kosten.

Kosten

Als je zelf de boekhouding bijhoudt, zijn hier vaak minimale kosten aan verbonden. Het aanschaffen van een goed boekhoudprogramma hoeft niet duur te zijn.

Als je een boekhouder inschakelt, kunnen de kosten echter flink oplopen. Je betaalt namelijk niet alleen voor een foutloze boekhouding, maar vaak ook voor de kennis en de uren van de boekhouder.

Welke optie is beter?

Om het overzichtelijk te houden, hebben we hieronder de voordelen van zelf boekhouden, een boekhouder inschakelen en het gebruik van een online boekhoudprogramma opgesomd:

Zelf boekhouden:

 • Je hebt zelf de controle
 • Je hebt overzicht en inzicht in je eigen cijfers
 • Je kunt snel en flexibel inspelen op de markt en daardoor betere financiële beslissingen nemen
 • Je bespaart geld
 • Je doet nieuwe kennis en vaardigheden op

Boekhouder:

 • Bespaar tijd en stress
 • Zekerheid bij foutloze boekhouding
 • Voorkom onnodige boetes
 • Geen kennis over boekhouding nodig.
 • Niet te verdiepen in de regels van de Belastingdienst
 • Handige tips en trucs waardoor je minder belasting betaalt

(Online) boekhoudprogramma:

 • Bespaar tijd en minimaliseer fouten dankzij automatisering en handige koppelingen, zoals de bankkoppeling.
 • Altijd en overal toegang tot je eigen administratie
 • Je hoeft geen uitgebreide boekhoudkennis te hebben
 • Je kunt indien gewenst een specialist laten meekijken bij belangrijke momenten, zoals bij het opstellen van de jaarrekening.
 • Goedkoper dan een fysieke boekhouder

Nadelen van een online boekhoudprogramma kunnen zijn dat het soms minder flexibel is dan zelf boekhouden, en dat je minder persoonlijk contact hebt met een boekhouder die je kan adviseren op maat. Daarnaast kan het ook zijn dat de kosten van het abonnement van het boekhoudprogramma hoger zijn dan de kosten van een boekhouder.

Boekhouden: Waarom je het niet moet onderschatten

Als ondernemer weet je als geen ander dat het bijhouden van je administratie essentieel is. Het is echter niet voor iedereen een geliefde bezigheid. Het kost tijd, energie en vereist kennis van de regels van de Belastingdienst. Toch zijn er goede redenen om hier niet te lichtzinnig over te denken.

De voordelen van een boekhouder

Een boekhouder kan je veel werk uit handen nemen en zorgt voor zekerheid in een foutloze boekhouding. Bovendien bespaar je jezelf tijd en stress en voorkom je boetes. Ook hoef je zelf geen boekhoudkennis te hebben en ben je niet verplicht om je te verdiepen in de regels van de Belastingdienst. Een boekhouder heeft vaak handige tips en trucs waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Het inschakelen van een boekhouder kan dus zorgen voor rust en meer financiële zekerheid. Maar ook die kan een fout als boekhouder maken.

Het gemak van een online boekhoudprogramma

Niet iedereen heeft behoefte aan een boekhouder, maar toch kan het bijhouden van de administratie veel tijd kosten. Gelukkig is er een oplossing: een online boekhoudprogramma. Met zo’n programma hoef je geen boekhoudkennis te hebben en wordt er veel werk voor je gedaan door middel van handige koppelingen en automatisering, bijvoorbeeld de bankkoppeling. Dit bespaart tijd en verkleint de kans op het maken van fouten aanzienlijk. Bovendien heb je altijd en overal toegang tot je eigen administratie en weet je precies hoe je er financieel voor staat.

Efficiënt boekhouden met een online boekhoudprogramma!

De middenweg

Als je twijfelt tussen zelf boekhouden of een boekhouder inschakelen, is een online boekhoudprogramma een goede middenweg. Met een boekhoudprogramma zzp heb je namelijk wel de voordelen van automatisering en toegang tot je eigen administratie, maar ben je minder afhankelijk van een boekhouder. Als je wilt, kun je op belangrijke momenten een specialist laten meekijken, bijvoorbeeld bij het maken van de jaarrekening. Zo heb je toch de zekerheid van een correcte boekhouding, zonder dat je daar veel tijd of geld in hoeft te investeren.

Let in ieder geval op deze zaken bij het kiezen van het beste boekhoudprogramma.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *