Waar moet boekhoudsoftware aan voldoen voor jouw als ondernemer?

door | 4 augustus 2023

Als ondernemer is het bijhouden van de administratie van groot belang. Een geschikt boekhoudprogramma is dan ook onmisbaar. Er zijn veel verschillende boekhoudpakketten waar je uit kunt kiezen, maar niet alle software is even geschikt. In dit artikel gaan we dieper in op de punten waar boekhoudsoftware aan moet voldoen voor ondernemers.

Waar moet boekhoudsoftware aan voldoen voor jouw als ondernemer?

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Voor veel ondernemers is de administratie bijhouden een vervelend klusje. Vaak heeft het runnen van het bedrijf prioriteit en de boekhouding wordt dan ook vaak in de avond of het weekend gedaan. Naast tijdsgebrek speelt ook kennis een rol bij het bijhouden van de administratie, omdat de (regelmatig veranderende) eisen die de Belastingdienst hieraan stelt, financiële kennis vereisen.

Gebruik maken van een boekhouder en boekhoudsoftware

Sommige ondernemers kiezen ervoor om hun administratie uit te besteden aan een boekhouder, omdat dit praktischer lijkt. Het is echter goed om te beseffen dat de kosten die boekhouders in rekening brengen afhankelijk zijn van de intensiteit van de ondersteuning. Als de ondernemer de administratie op een overzichtelijke manier digitaal toestuurt en de boekhouder de opdracht geeft om de belastingaangifte te verzorgen, zal de boekhouder hier minder tijd aan kwijt zijn en daardoor een lagere rekening sturen.

Keuze voor boekhoudsoftware is keuze voor de langere termijn

Als je besluit om online boekhoudsoftware aan te schaffen, realiseer je dan dat dit een keuze is voor de langere termijn. Het overzetten van de administratie naar een ander boekhoudpakket is mogelijk, maar niet altijd praktisch. Bij sommige boekhoudpakketten moet je iedere post stap voor stap overzetten naar je nieuwe software, wat veel tijd en moeite kost. Houd hier dus rekening mee bij het maken van je keuze.

Waar moet boekhoudsoftware aan voldoen?

Als ondernemer is het van cruciaal belang om een goede boekhoudsoftware te hebben. Er zijn verschillende belangrijke aspecten waaraan zo’n softwarepakket moet voldoen. Ten eerste moet het gebruiksvriendelijk zijn en een overzichtelijk dashboard hebben, zodat je snel en gemakkelijk de benodigde informatie kunt vinden. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook de kans op fouten.

Een ander belangrijk aspect is dat de boekhoudsoftware de mogelijkheid biedt om facturen te maken en te versturen. Hierbij is het handig als je zelf kunt bepalen welk factuursjabloon je gebruikt en of je deze wilt aanpassen. Ook moet het systeem automatisch banktransacties kunnen inlezen, zodat je deze niet handmatig hoeft in te voeren.

Daarnaast moet de boekhoudsoftware voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Zo moet het pakket bijvoorbeeld een grootboekrekening bijhouden, zodat je altijd inzicht hebt in je financiële situatie. Ook moet je met de software een jaarrekening kunnen maken die aan de wettelijke eisen voldoet.

Tot slot is het goed om te kijken naar eventuele extra functies die het pakket biedt, zoals het beheren van voorraden of het bijhouden van urenregistratie. Dit kan het werk van een ondernemer aanzienlijk vereenvoudigen en de efficiëntie verhogen. Kortom, een goede zzp boekhoudsoftware is onmisbaar voor elke ondernemer en moet aan verschillende belangrijke punten voldoen om effectief te zijn.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *